Gå till innehåll
Örebro Segelflygklubb
Örebro Segelflygklubb

Publicerad: 2024-04-25

Senast uppdaterad: 2024-05-07

Författare: Fredric Käll

Ungdomsläger 2024

Vad?

Detta kommer att vara ett läger som är riktat åt att få ungdomar att flyga som kommer drivas utav klubbens ungdomar. Där det kommer vara ett läger med en massa flyg och ett riktigt skönt umgänge med ungdomar som har ett likasinnat intresse för flyg. Under veckan så kommer vi att sova, äta och flyga på klubben och ha det riktigt roligt! Med vårt 2-sitsiga skolflygplan så kommer du få flyga med våra erfarna lärare vilka kommer att leda dig till ditt certifikat. Efter veckan så ska du ha kommit en bra början in på vägen till ditt certifikat men det kommer inte att vara färdigt till veckans slut.

Du kommer att börja med grunderna i flygning, hur planet fungerar och hur det reagerar på spak rörelser. Du får lära dig hur man blir bogserad upp av ett bogserflygplan, hur man svänger och hur man landar. Du får också lära dig om hur man hanterar planet när hastigheten blir för låg eller för hög, och många andra spännande saker!

Men segelflyg, vad är meningen med det?

SE-UDA

UDA på final

Segelflyg är en form av flyg som oftast anses som ett sportflyg. Genom att använda kraften som bär molnen vi ser i luften som kallas termik så kan våra flygplan börja stiga uppåt utan motor! Där försöker man komma så långt man kan på så kort tid som möjligt för att få bäst möjliga poäng genom att flyga banor som man kartlägger innan. Med poängen så anmäler man sin flygning online där man tävlar med hela Sverige! Sen händer det även tävlingar som finns runt om i Sverige där man träffas från andra klubbar och flyger där tillsammans.

Klart behöver man inte tävla, många flyger även bara för det är väldigt roligt utan att tävla. Sen kan man även inrikta sig i avancerad flygning. Sådan flygning är att man håller på att göra loopingar, rollar, flyger inverterat och massa andra roliga konster. Man måste ha utbildning för detta vilket man kan ta senare efter man har tagit sitt vanliga segelflygscertifikat.

Segelflyg är det billigaste och miljövänligaste sättet att flyga. Flyget när man väl är uppsläppt i luften drivs bokstavligen utav solenergi. Sen brukar man säga att ett segelflygscertifikat hamnar på 30 000kr till 35 000kr jämfört med ett motorflygscertifikat som kostar runt 120 000kr beroende på vart i Sverige man flyger. Även att själva kostnaden för varje flygtimme är avsevärt mindre jämfört med motorflyg.

Men skulle man vilja börja med segelflyg så kan man efter certifikatet utbilda sig vidare till ett TMG-certifikat. Vilket är ett motordrivet segelflygplan som fortfarande är det billigaste sättet att flyga ett motordrivet flygplan.

I segelflyget finns verkligen något för alla!

En bild

När?

V.26

24-30:e juni, måndag till söndagen. (Söndagen så kommer en avslutningsceremoni ske.)

På Örebro segelflygklubb som ligger precis bredvid Örebro Airport samt Motorstadion

Flygplatsvägen 3

705 94 ÖREBRO

Hur?

Du börjar din resa hos oss genom att du anmäler dig genom formuläret där du följer instruktionerna. Därefter får du ett besked ifall du får en plats eller inte, beroende på om det finns platser kvar eller inte. Sen ska anmälningsavgiften på 700kr betalas. (Obs den betalas vid eventuell antagning och fortsatt intresse, ej ifall det inte finns plats eller ånger vid besked.)

Sen så kommer du att få en tid hos en flygläkare så du kan få en medical. Medicalen behövs för att du ska få flyga själv samt ta certifikat. Detta är inte obligatoriskt men starkt rekommenderat att ha fixat innan lägret samt så är detta tillfälle mer prisvärt då flera kommer göra det.

När allt är förberett så kommer vi tillsammans med de andra lägerdeltagarna den 24 juni börja er resa till ett Segelflygcertifikat. Där vi kommer att hålla på till och med den 30de juni som avslutas med en avslutningsfest.

Det kommer att finnas möjlighet att bo på klubben emot en avgift. Annars om man vill kan man tälta eller ta med sig en husvagn. Samt så kommer det att finnas möjlighet att köpa lagad mat under hela lägrets gång.

Under veckan så kommer det att vara en flygradiokurs

Bogsering

Ett kostnadsexempel för lägret

Flygkostnader

440kr bogsering till 600m + skolavgift per flygning

Preliminärt 21 flygningar per elev under veckan. (Beroende på väder mm.)

9240kr

 

Läkarundersökning Klass 2

1850kr

 

Medlemsavgift

700kr Korttidsmedlemskap (Detta är även anmälningsavgiften.)

 

Logi

600kr för hela veckan per elev.

 

Mat

200kr per dag, frukost, lunch, middag. (prel pris. Ej fastsatt än.)

Enskild måltid 80kr

1400kr per elev.

 

Radioteori + examination

1000kr (prel. Ej fastställt än.)

Total kostnad

14 790kr

 

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
O 15 Avgifter-Priser.pdf Pdf, 352.8 kB. 352.8 kB 2024-05-16 10.52


Klicka här för att anmäla! Länk till annan webbplats.

 

Har du frågor, så är det bara att höra av dig!

Lägeranordnare

(Begränsad kontaktbarhet tills juni månad, om inget svar inom 2 dygn kontakta Emma)

Douglas Segelström

Douglas.segelstrom@hotmail.se

072-992 46 46

 

Lägerfunktionär

 

Emma Alagic

Emma.alagic@outlook.com

073-141 13 40