Publicerad: 2025-03-15
Senast uppdaterad: 2025-03-15
Författare: Fredric Käll
Klubbregler
Allmänt
Klubbregler gäller för medlem i Örebro Segelflygklubb. Som medlem är du skyldig att följa klubbregler och anvisningar från segelflygchef, segelflyglärare och flygledare. Alla anvisningar i operativt syfte skall kunna härledas till Segelflyghandboken.
Flygsäkerhet
Flygsäkerhet i föreningen bygger på att samtliga flygande medlemmar är medvetna om och följer det underlag vi flyger mot (SHB, delar av klubbmanualen) samt att allt underhåll ska följa tillverkares underlag och eventuellt lokala föreskrifter (Transportstyrelsen, eller segelflyget).
- Väder, fältets beskaffenhet skall också beaktas.
- Flygsäkerhet skall alltid ha högsta prioritet och ständigt vara levande.
- Incidenter, olyckor skall alltid följas av rapporter, och avvikelser skall meddelas i svarta boken.
1. Turordning för flygning
1.1
Lottning till turordning för flygning sker helger under perioden. t.o.m. juni kl. 09.00. Helgfria vardagar bokas via bokningssystem i MyWeblog. (Se information i dok Ea 5 Lottning) Under juli sker lottning alla dagar kl 10.00. Fr.o.m. Augusti – slut på säsong sker lottning helger kl 10.00. För att säkerställa att bogserpilot och funktionärer finns på plats bokas objekt i Avser flyga, i MyWeblog igod tid.
Övriga dagar bokas via bokningssystem i MyWeblog. För att få stå kvar i turordning efter lottning krävs att man hjälper till med att ställa i ordning för dagens flygningar. Medlemmar som bor längre bort än 25 km fågelvägen från fältet har rätt att delta i lottningen per telefon och ska sedan omgående åka till fältet för att få utnyttja sin lottplats.
1.2
Val av flygplan sker efter den uppgjorda turlistan. Tvåsitsare kan vara undantagna för användande till skolning-/ provapåstarter. De som kommer senare på dagen sätts upp sist på listan (ingen telefonbokning) De som har deltagit i lottningen och gör ”bomstart” i sin första start har rätt till en omedelbar omstart i samma flygplan om flygtiden understiger 20 minuter. Om man inte vill flyga när man står på tur går turen till nästa på listan. Man står dock kvar på sin tidigare plats på listan och stryks först när man har startat. Den som lämnar flygfältet i enskilt ärende kan åberopa sin turordning 20 minuter efter återkomsten. (Segelflygledaren ska informeras) Den som har varit borta mer än två timmar i enskilt ärende får teckna sig sist på listan. Flygledaren avgör vid alla tveksamma fall ifråga om turordning. Om två flyger i samma flygplan, stryks endast den ene (befälhavaren). Den som utför propagandastart-/ provapåstart på uppdrag av segelflygchef, segelflyglärare eller flygledare, stryks inte från listan.
1.3
Utmaning. Vid första start för dagen på varje flygplan kan de som står på listan utmanas av vem som helst som står efter på listan, att starta inom 30 minuter, annars får den utmanande överta flygplanet för omedelbar start, givet att man var med och hjälpte till att förbereda och ställa upp flygplanen. Den som utmanar har inte rätt till omstart.
1.4
Turordning för bogsering följer den turordning som flygplanen är utdragna och klara att starta. Därefter dras flygplanen upp i den ordning piloten är klar för start. Om landat flygplan, som inte är stationerat i Örebro önskar uppbogsering, sätts detta upp efter den normala bogserordningen.
1.5
För bokning av flygplan gäller anslagna regler i dokument publicerat i bokningssystemet. Medlem som har större skuld än vad som anges i punkt 9.3 kan ej boka plan. All turordning samt bokning av flygplan gäller även våra TMG.

3. Inflygning på ny typ
3.1 Se SHB Kap 623.
3.2
För inflygning på ny flygplanstyp gäller följande klubbregler: Kriterier för väl influgen avgörs av lärare-/ segelflygchef. ASK 21 samt Discus b ingår i certifikatutbildningen. För Discus 2b skall du vara väl influgen på Discus b, samt för Grob 109 och Dimona enligt lärares bedömning. Utbildning sker med lärare.
3.3
Förutom minimikrav i SHB fordras medgivande av segelflyglärare som bedömer om inflygning är lämplig, främst med avseende på aktuell flygtid-/ trim samt aktuellt väder. Eleven måste också göra ett skriftligt prov på aktuellt flygplan.
3.4
Flygning med vattenballast får ske efter 10 starter/ 10 timmar på flygplanstypen, samt efter särskild inflygning ledd av segelflyglärare, segelflygchef eller av dessa utsedd person.
4. Sträckflygning: (se även SHB 631)
4.1
För att få utföra sträckflygning fordras att piloten är väl influgen på aktuell flygplanstyp. Med detta menas 10 starter / 10 timmar
4.2
För att få gå på de tre första sträckorna skall piloten samråda och få tillstånd av segelflygchef, lärare, om val av banor, flygplan, radiokommunikation m.m.
4.3
Uppgift om tänkt bana bör lämnas till klubben före start i t.ex. flygbesked.
5. Utelandning
5.1
Piloten meddelar markägaren om utelandningen och gör upp om ev. ersättning.
5.2
Den som landar ute är skyldig att tvätta planet efter hemkomsten och se till att det blir monterat och flygklart till nästa dag. Vid ev. skador eller misstanke om sådana skall piloten meddela segelflygschef, byggledare eller flygplansmästare. Skylt läggs in i durken med ”Flygförbud” samt läggs in i myWeblog som ”Anmärkning”. Piloten skall även bistå den som åtgärdar skadan. Flygförbud hävs av tekniker.

6. Efter avslutad flygning för dagen
6.1
Flygledaren meddelar tornet (om öppet) direkt efter sista landning att verksamheten är avslutad.
6.2
Den som flugit ett flygplan sist ansvarar för att med hjälp av övriga som flugit under dagen se till att planet blir rengjort, urplockat och indraget.
6.3
Sist kvar ansvarar för att övrigt material tas in, bilen töms och att lokalerna blir låsta.
7. Försäkringar
7.1
Det åligger varje medlem att hålla sig a´jour med de försäkringar med tillhörande villkor som klubben har på material, anläggningar, medlemmar och tredje man. Försäkringsvillkoren skall finnas lätt tillgängliga för medlemmarna. Se kap 23 i denna manual.
7.2
Den som orsakar haveri eller annan skada skall betala självrisken om inte styrelsen beslutar annat.
7.3
Den som genom uppenbart brott mot gällande luftfartslagar eller annan grov förseelse förorsakar klubben skada kan krävas på ersättning för hela skadan inkluderande självrisk, bonusförlust och stillestånd. Styrelsen bedömer ansvarsfrågan.
8. Odisciplinerad Flygning
Vid flygning utanför regelverket kan diskussion med piloten och/eller segelflygchefen/segelflyglärare förekomma med lämplig åtgärd som eventuell utbildning, träning el dyligt.
9. Ekonomiska villkor
9.1
En förutsättning för att klubben ska kunna hålla gynnsamma flygpriser är att medlemmarna solidariskt reglerar skulder så snart man blir uppmärksammad på dem.
9.2
Specifikation skickas normalt ut en gång per månad under flygsäsong. På skuld debiteras dröjsmålsränta från första dag med f.n. 2% per månad enligt principen ”ränta på ränta”.
9.3
Medlem som har förfallna skulder till klubben kan få flygförbud tills skulden är betald. (Se prislista) Ev. Flygförbud utfärdas av segelflygchefen efter anmälan från kassör. Medlem ska reglera skuld till klubben före säsongsstart (Mars), eller senast till årsmötet.
10. Arbetsplikt
Vi har närvarande ingen arbetsplikt utan menar att det skall ligga i pilotens intresse att flygplanen blir färdiga i tid för flygning.